Műhelynapok az iskolaújság és rádió szerkesztőinek

Műhelynapok az iskolaújság és rádió szerkesztőinek

posted in: Folyamatban | 0

2023.  október 13 – 15. között a bukaresti magyar iskola oktatáson kívüli tevékenységeinek támogatását fölvállaló Ady Endre Társaság, szakmai tábort szervezett az iskolaújság, a BGA pályázatból létrehozott ParADYcsom valamint iskolarádió szerkesztőinek, alkotóinak.  A tábor a Kovászna megyei Középajtán volt.  A résztvevő 10 diák és az őket kísérő tanár, valamint négy szülő, a társaság – szintén BGA pályázatból vásárolt – mozgótábor teljes felszerelését használta: a sátrakat, padokat, asztalokat, mozgó konyhát, evőeszközöket, stb.

A négy szülőből hárman az újságíróképzés oktatói is voltak. Névszerint Kacsó Edith, Szilágyi Ildikó a Román Közszolgálati Televízió Magyar Adásának szerkesztői az újságírás, riportkészítés tartalmi részébe avatták a diákokat, Szilágyi Rudolf a Román Televízió vezető operatőre pedig a fényképek, videók készítésében segített, elmagyarázván a képek szűkségességét, jelentőségét egy újságcikkben.  A tábort egy szakmai felkészítő előzte meg Bukarestben, az iskolában, ahol a résztvevő diákoknak a szülő-szakoktatók néhány hasznos tanáccsal látták el az újság és szerkesztőit. Szó volt a témaválasztásról, a személyes élmények megírásáról, a kérdések minőségéről, a tördelésről, a rádió esetében a mikrofon használatáról, a zenék kiválasztásáról, “a töltelék szövegekről”, egyszóval szakmai útbaigazítást kaptak a diákok. Ugyanakkor kiválasztották az adott tábori-témák közül, hogy ki miről ír, vagy készít hanganyagot, ki mit fotóz, stb.

A táborban pedig helyszíneltek, interjúztak, fotóztak. A három napos újságírótábor anyagából november végére, az általában Ady Endre születésnapjára eső iskolai napra  egy ParADYcsom különkiadás készül. A résztvevő négy szülő felszerelte a táborhelyet, főzött a résztvevőknek, mosogatott, és a témák helyszínére kísérte a diákokat.

Október 14-én, szombaton Bukarestből a táborosokhoz csatlakoztak az iskola óvodásai, kis-és nagyiskolásai. Bár az iskolai lapnak van egy külön szerkesztősége, amelynek tagjai  felelnek a kiadásokért, tartalomért, tördelésért, a parADYcsomba bárki, aki tud és szeretne írhat vagy rajzolhat, így arra gondoltunk, hogy egy napra meghívjuk a kis- és nagyiskolásokat, hogy ők is részesüljenek egy kevés iskolán kívüli “újságírói”-tapasztalatba. Erre a napra Orsós György tanár/szülő közösségi játékokkal, vetélkedőkkel készült. A társaság BGA támogatásból autóbuszt bérelt, ezzel érkeztek szombaton a táborhoz csatlakozó gyerekek. Őket tanárok és szülők is elkísérték. Ennek az együttlét mellett az is célja volt, hogy a szülőknek bemutassuk, hogy milyen felszerelése van az iskolának, hogy milyen táborokat tudunk szervezni a diákoknak. Ezen a napon 108-an voltunk a kellemes középajtai helyszínen.

 

A tábor fő támogatója a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 November 22-én megjelent a ParADYcsom különkiadása. Aki nem jutott hozzá a nyomtatott változathoz, az itt olvashatja!