„Sistem de interpretare simultană”

La Liceul Teoretic Ady Endre din București o problemă constantă la diferitele evenimente școlare este discursul în două limbi. Acest lucru rupe dinamica și lungește prezentările. Ne gândim aici la deschiderile de an, la festivitățile de absolvire și la majoritatea spectacolelor școlare. Pentru a îmbunătăți aceste aspecte am depus anul trecut la BGA Ungaria un proiect intitulat „Sistem de interpretare simultană”, proiect care a primit o subvenție de 2.000.000 HUF - 26.200 lei.

Cu ajutorul sistemului de interpretare simultană toată lumea poate fi implicată în mod egal în desfășurarea evenimentelor, scurtând totodată timpul acestora. Există deja interpreți profesioniști pentru traducerea maghiară-română și română-maghiară care s-au oferit voluntari pentru acest lucru.

Sistemul achiziționat constă în 50 de receptoare cu căști, un transmițător, o antenă de amplificare a semnalului, o geantă de încărcare cu 35 de locuri și cablurile necesare pentru instalare. Celelalte echipamente necesare instalării sistemului (microfon și căști pentru interpret) au fost achiziționate anii trecuți.

Din cauza restricțiilor nu am avut încă ocazia să punem sistemul în funcțiune și să-l testăm în direct. Proiectul este finalizat, întregul sistem este achiziționat și va fi funcțional de îndată ce revenim la normal. Operarea ulterioară a sistemului de interpretare simultană nu necesită costuri suplimentare, ci doar o întreținere eficientă și atentă.

REALIZAT CU SPRIJINUL GUVERNULUI UNGARIEI PRIN ORDONATORUL DE FONDURI BETHLEN GABOR