Szinkrontolmács rendszer

Szinkrontolmács rendszer

posted in: Lezart | 0

A bukaresti Ady Endre Elméleti Líceumban évek óta gondot jelent a különböző iskolai rendezvényeken, hogy a két nyelven mondott beszédek megtörik az előadások dinamikáját. Elsősorban itt az évzárókra, ballagásokra, különböző iskolai rendezvényekre gondolunk. Ezt próbáljuk orvosolni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél nyert  “Szinkrontolmács rendszer” nevű pályázatunkkal, amely 2.000.000 Ft támogatásban részesült.

A szinkrontolmács-rendszer használatával mindenki egyformán részese lehet az előadásnak, évzárónak, vagy ballagásnak, és nem utolsó sorban a magyar tannyelvű iskolában közvetlenül magyar nyelven fognak zajlani a rendezvények. Van már  hivatásos szinkrontolmács magyar-román valamint román-magyar nyelvre akik önkéntesen vállalják a rendezvények fordítását.

A pályázati támogatásból ötven darab vevőegységet, a hozzájuk tartozó fejhallgatókkal, egy adóegységet, egy jelerősítő antennát, egy 35 férőhelyes töltőtáskát és a szereléshez szükséges kábeleket vettünk meg. A rendszer beszereléséhez szükséges kiegészítők (tolmácsnak mikrofon és fejhallgató) már előzőleg be voltak szerezve.

A járvány adta szigorítások miatt egyelőre nem volt lehetőségünk a rendszer beüzemeltetésére, valamint ennek élőben történő kipróbálásra. A terv megvan, a teljes rendszer megvásárlódott, és amint lehetőség nyílik gyakorlatba helyezzük az eszközöket. A szinkrontolmács rendszer utólagos működtetése nem kíván további költségeket, csak hatékony, gondos karbantartást.